Inspiratie op zondag

Lezingen en concerten

Zondag 27 oktober - 15.00 uur

Concert door Babak-O-Doestan

Babak-O-Doestan (Babak en vrienden) is de naam van een muzikaal gezelschap rond Babak Amiri, afkomstig uit Teheran. Hij woont nu in Amsterdam.

Amiri combineert oude Perzische en hedendaagse Iraanse poëzie met prettig in het gehoor liggende melodieën en jazzy en latin ritmes. Mocht u dit niet veel zeggen: een zoekend hart, een rusteloze ziel, een verlangen, een houden van, een gemis, hoop of een moment van geluk, klinken wellicht anders in het Perzisch of in een andere taal. Maar het gevoel is niet anders.

Babak-O-Doestan bestaat uit Babak Amiri (Iran): zang, gitaar, composities; Bam Commijs (Nederland): piano en Heather Leslie (Canada): cello

Voigt was in zijn werkend leven onder andere: leraar, persoonlijk coach, ontwerper van meerjarige leergangen, trainer van groepen, oprichter van het ITIP (Instituur voor Toegepaste Integrale Psychologie) en auteur van diverse boeken, waaronder ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen.’

De eerste lezing 'Lente'was op 20 april, vervolgens 26 mei, mocht u de overige lezingen, herfst en winter, uit deze cyclus willen bijwonen, dan is de prijs hiervoor € 10,--, zonder leden of vriendenkorting.

Voigt zal een voordracht houden die de volgende elementen bevat:

  • De ervaringen van Rust - Stilte – Leegte
  • Meditatie en Muziek.
  • Korte terugblik op het najaar.
  • Wat te doen en wat te laten in de maanden januari, februari en maart
  • De periode van 25 december tot 6 januari

Zondag 10 november - 11.00 uur

De laatste lezing uit de cyclus van vier door Jaap Voigt

'Winter'

De winter is de nacht van het jaar, het is de leeftijdsfase van 63 tot 84 jaar. De zichtbare wereld is kaal, het is nat en koud en naar binnen keren is noodzakelijk. Het is alsof we door de aarde en de afwezigheid van dingen met energie gevuld worden. Uiterlijk is er rust, innerlijk is en een onzichtbare groei, een energetische opbouw van ons organisme. Het gaat er nu om je open te stellen, ontvankelijk te worden, voor het onzichtbare Leven dat in het verborgene zijn werking blijft uitoefenen en een “imprint”, een blauwdruk, maakt voor het hele jaar. Dit gebeurt met name in de “Twaalf Heilige Nachten” tussen 25 december en 6 januari.

Zondag 24 november - 15.00 uur

Het Comuskwartet

Strijkkwartetten spelen is een genot. Daarom besloten de leden van het Comuskwartet zich na hun oprichting in 2015 te noemen naar de Griekse god van de vrolijkheid, Comus. Met een adembenemend samenspel maakt het kwartet van elk concert een feest om naar te luisteren. De vier strijkers leerden elkaar kennen tijdens zomercursus Woudschoten, waar zij lessen in kamermuziek kregen. Op het repertoire staan werken van Dvořák, Beethoven, Andriessen en Mendelssohn. Het kwartet behaalde in 2017 de tweede prijs op het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en volgde lessen bij Frank de Groot en Franc Polman. Vorig jaar maakte het Comus kwartet haar debuut in de Engel. Dit jaar komt het strijkkwartet met plezier terug om een geheel nieuw programma voor u te spelen.

Het Comuskwartet bestaat uit Margriet Oomen, cello, Roos Vermeulen, viool, Clara van Emmerik, viool en Steffie Ypma, altviool/piano

Van Dam is een gepensioneerd overheidsmanager (sociaal domein).Voor en tijdens zijn pensionering bouwde hij een vrijwilligerscarrière op in o.m. mensenrechteneducatie bij Amnesty International en het aansturen en trainen van vrijwilligers die via Humanitas schuldhulp verlenen. De laatste jaren verzorgt hij als gespreksleider cursussen filosofie en humanisme in onder meer de gevangenissen in Almere en Lelystad.

Zondag 8 december - 11.00 uur

Lezing 'Martha Nussbaum' door Bert van Dam

De kern van deze lezing gaat over emoties als bron van kennis over jezelf en de wereld. Nussbaum- Craven (1947) hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago en eredoctor aan universiteiten van Leuven en Utrecht heeft veel geschreven over emoties, volgens haar gebaseerd op wat de betreffende persoon belangrijk vindt. Woede bijvoorbeeld heeft een nauwe band met zelfrespect en verzet tegen onrecht. Medeleven met mensen getroffen door een ramp, maar die we niet kennen, maar getroffen zijn door een ramp, dooft de emotie als een kaarsvlam in de wind zonder stevige structuur van betrokkenheid. Verdriet roept de vraag op of het meer is dan een gevoel van gemis.

Nussbaum pleit ook voor het veranderen van je emoties gericht op de toekomst in plaats van op het verleden.