INSPIRATIE OP ZONDAG: BEZINNING EN VERDIEPING, LEZINGEN EN CONCERTEN.

Een inspirerende lezing, een meeslepend concert, een ontroerende verhaal of een meditatief klankconcert… u kunt ervoor terecht in De Engel.

De Engel biedt u door het jaar heen momenten van bezinning en verdieping.

Onze activiteiten zijn divers en hebben binnen de vrijzinnige traditie een verschillend karakter. Zij tillen u even boven de alledaagse werkelijkheid uit en stemmen tot nadenken, bieden inspiratie of laten u genieten. Een bijeenkomst, lezing of concert in De Engel is een gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met een bepaalde denkwereld, een kunstzinnige of religieuze stroming of een muziekgenre dat u nog niet kent.

Onderstaand vindt u alle activiteiten: overdenkingen, klankmeditaties, lezingen en concerten.

De overdenkingen en klankmeditaties beginnen om 10.30 uur, de lezingen om 11.00 uur en de concerten om 15.00 uur.

Onderaan deze pagina staan de toegangsprijzen voor lezingen en concerten vermeld, de overige activiteiten - overdenkingen, informele soefidiensten, klankmeditaties, klankhealingconcerten en sacrale dans - zijn kosteloos bij te wonen, alhoewel er altijd een collecte is.

Ons culturele aanbod (lezingen en concerten) voor dit voorjaar is mede mogelijk gemaakt door een donatie van Kringloopwinkel/Energiebesparing Huizen

Zondag 31 maart - 10.30 uur / overdenking

Harry Schram

Deze morgen wil Schram het hebben over het begrip kiezen. We staan dagelijks voor die vraag; dit of dat, die of die, zus of zo? Boeiend is dan de vraag: op elke gronden kies ik? Zijn we ons dat wel bewust, of kiezen we maar wat, en we zien wel? In de huidige wereld wordt er vaak voor ons gekozen, zeker als we ouder worden. ‘Dit is het beste dat u kunt doen’, is dan het antwoord van de hulpverlening. Maar hebben we daar om gevraagd? Of als je reclames bekijkt, of in de supermarkt rondloopt, dan is er geen beter product dan dit!!!! Je bent wel gek als je dat niet kiest. Doen we daar aan mee, of willen we de keuze toch liever bij onszelf houden?

Bijbels gesproken wordt er wel een voorstelkeuze gedaan. Dat verklapt hij nog niet, maar daarover wil hij graag met u over denken en spreken. Misschien wel samen beslissen!


Kiezen we bewust of onbewust?

Lezingencyclus ‘De vier seizoenen doorleven’ door Jaap Voigt

Attentie: de eerste lezing op 10 maart is verzet naar zaterdag 20 april om 11.00 uur.

Vervolgens: Zomer 26 mei – Herfst 15 september – Winter 10 november.

Wij zijn geneigd de seizoenen en de wisseling van de seizoenen te zien als iets dat buiten ons om plaatsvindt; een proces dat wij als buitenstaander kunnen waarnemen. Wij beschouwen ons zelf dan als een losstaand, zelfstandig en onafhankelijk individu dat het beginpunt van alles is. En dat zijn wij niet; wij maken het leven niet, wij maken er deel van uit.

Het blijkt dat wij als mens de seizoenen zijn: ons fysieke lichaam en ons gevoel, ons denken en onze ervaringen doorlopen evenzeer de lente, de zomer, de herfst en de winter. Wij zijn belichamingen van dat ritme.

Het Leven dat via de seizoenen door ons heen komt is een wonderbaarlijk proces en als wij daar aan meedoen dan kan dit doorgaande proces vorm krijgen in ons eigen leven en werk. Voigt schreef hier een boek over en hij zal op vier zondagochtenden zijn ervaringen op dit gebied overdragen.

Voigt was in zijn werkend leven onder andere: leraar, persoonlijk coach, ontwerper van meerjarige leergangen, trainer van groepen, oprichter van het ITIP (Instituur voor Toegepaste Integrale Psychologie) en auteur van diverse boeken, waaronder ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen.’

De kosten voor deze vier lezingen samen zijn € 40,00*.

Wilt u voor deze lezingen reserveren, dan vragen wij u zich vooraf op te geven via info@engel-huizen.nl en het totale bedrag, ook vooraf, aan ons over te maken op rekening NL15INGB 0000 2376 91 t.n.v. NPB afd Huizen onder vermelding van ‘Lezingencyclus Jaap Voigt’

* leden en vrienden krijgen een korting van € 2,50

 • Mocht u toch een afzonderlijke lezing van deze cyclus willen bijwonen, dan is de prijs hiervoor € 10,--, zonder leden of vriendenkorting.

Voigt zal een voordracht houden die de volgende elementen bevat:

 • Het belang van ritme in deze tijd en de toepassing op seizoenen
 • Een andere seizoenindeling
 • Korte terugblik op de maanden januari en februari
 • Behandeling van de maanden maart april en mei

Helaas hebben wij de eerste lezing 'Lente' op zondag 10 maart -door onvoorziene omstandigheden - moeten verzetten naar zaterdag 20 april om 11.00 uur

Lezingencyclus Jaap Voigt

Eerste lezing 'Lente'

De lente is ontwaken en openbarsten; het is de dageraad van het jaar, nieuw fris en vol beloften. Het is de leeftijd tussen 0 en 21 jaar. Dit ontwaken gaat niet zonder slag of stoot, het is ook een worsteling. Dat wat opkomt is nog kwetsbaar en kan gemakkelijk verstoord, of zelfs vernietigd worden. Er dient daarom grote aandacht te zijn voor verdere worteling, want alleen vanuit daaruit kan later verdere groei naar buiten plaats vinden die zichtbaar wordt in vormen.

De uiterlijke omstandigheden kunnen nog grimmig zijn en innerlijke menselijke staat is nog niet stabiel. Te midden daarvan dienen de vormen zich zo veel als mogelijk als vanzelfsprekend te ontvouwen, niet te langzaam, niet te hard. Dat wat vorm aanneemt geeft reden tot dankbaarheid.

Zondag 21 april - 10.30 uur / overdenking

Gerard Knoop en Huib Hockers

Met Pasen staan we als christenen extra stil bij de diepere betekenis van Vrede op Aarde. Jezus, de Verlosser, wijst ons door zijn lijden de weg en nodigt ons uit om zijn opofferingsgezindheid en barmhartigheid richting onze medemens te volgen. Daarin slagen wij lang niet altijd. Het zijn niet de antwoorden, die ons verder brengen maar het stellen van de juiste vragen. Wat kunnen wij als individueel mens doen om de Vrede dichterbij te brengen? Zou het kunnen beginnen met het stichten van Vrede in jezelf? Huib en Gerard zullen in een dialoog elkaar vragen stellen, die ons wellicht verder helpen de weg naar de liefde voor de medemens diepgaander te verkennen.


Na afloop is er zoals gebruikelijk koffie en thee. Deze keer komt er ook nog Paasbrood en -eitjes (chocolade) bij.

Vrede in jezelf ?

Zondag 5 mei - 10.30 uur / overdenking

Joke Werner van Slooten

5 Mei, een dag om te gedenken en om te vieren dat we in vrijheid kunnen leven. Eindelijk kwam er 74 jaar geleden een einde aan de oorlog, Wat een machtig gevoel: weer vrij te zijn. Nooit meer oorlog was toen de verzuchting.

Sinds die 5e mei hebben we echter gezien dat vrijheid en vrede niet in steen gebeiteld zijn. Daarom:

Er worden mensen gevraagd, die in naam van de vrede

Voor behoud van de aarde en al wat daar leeft,

Wapens het liefst tot een ploeg willen smeden

Voor oogst die aan allen weer overvloed geeft.

(uit een lied geschreven door Coen Poort)

Vrijheid en vrede...

ATTENTIE: Zondag 19 mei - 10.30 uur

Klankschaal/ meditatie met Carolina Schomper en Ton Akkermans

Door onvoorziene omstandigheden gaat dit niet door.

Onderstaand de nieuwe activiteit

Zondag 19 mei om 10.30 uur

Documentaires 'Ontmoetingen'

van Antien Aletrino


In de afgelopen jaren heeft Antien Aletrino een aantal korte documentaires gemaakt in India. Voor het eerst heeft zij in plaats van met haar fotocamera haar intense ervaringen op film vastgelegd. Het was een feest voor haar ogen, haar hart en wat zij wilde zien. Onder de titel 'Ontmoetingen' wil zij nog meer documentaires maken. Wat haar bij dit alles ondersteunt is het non-dualisme, de Advaita. Voor haar een weg naar bevrijding.

Door de boeddhistische omroep zijn haar documentaires enige tijd geleden op televisie uitgezonden

Ontmoetingen:

Bittu's hoop,

Ontmoetingen langs de Ganges en (eventueel) The Laundryman

Voigt zal een voordracht houden die de volgende elementen bevat:

 • De mogelijkheden en valkuilen van een snelle expansie
 • Het voeren van strijd om je eigen, unieke, vormen in de wereld te krijgen.
 • Korte terugblik op de lente
 • Behandeling van de maanden juni, juli en augustus

Zondag 26 mei - 11.00 uur

Lezingencyclus Jaap Voigt

Tweede lezing 'Zomer'

De zomer is de middag van het jaar, de volheid van het leven tussen 21 en 42 jaar. De vormen die zich ontwikkeld hebben worden vol en volledig zichtbaar. Ideeën kunnen een passende vorm vinden en jouw eigen unieke bijdrage wordt stap voor stap duidelijker voor jezelf en voor de buitenwereld. Na een goede worteling in de lente kan nu een snelle groei plaatsvinden.

Omdat alles in het volle licht komt te staan kunnen relaties, situaties, zaken, plotseling ontmaskerd worden. Toch blijkt later dat dit inherent is aan snelle groei is, de ontmaskering kan gezien worden als “genade in vermomming”

Zondag 2 juni – 15.00 uur

Zang, dans en muziek in de tuin van De Engel! Een bijzonder optreden door Maja van ’t Oever (sopraan) en Jan Alofs (bas)

Maja van ’t Oever en Jan Alofs brengen zingend, acterend en dansend bekende lichtklassieke opera, operette, musicalsolo's en duetten ten gehore van onder andere Mozart, Pergolesi, Lehár, Stolz, Strauss en Lloyd Webber op een andere wijze.

Gekostumeerd in originele stijlgetrouwe kostuums én met interactie van het publiek. Als het weer het toelaat zullen zij hun concert in de tuin geven.

Van 't Oever begon op veertienjarige leeftijd haar zangstudie aan het Koninklijk Conservatorium te De Haag.In de loop der jaren was zij vast verbonden aan de Hoofdstad operette en maakt tevens deel uit van uiteenlopende ensembles zoals Commedia Cantate. Ook als regisseur heeft zij inmiddels naam gemaakt. Zo voerde zij de regie van o.a. de musicals 'Annie', Alice in Wonderland' en 'The Sound of music'. Sinds 2009 treedt zij op met haar man, Jan Alofs, in de kasteeltuinen van Arcen, waar zij de Rozenopera ten gehore brengen. Als zangpedagoge leidt zij amateur en professionele zangers op.

Alofs studeerde aan de muziek-dramatische afdeling van het Koninklijk Conservatorium in De Haag, waar hij een volledige opleiding als opera-, operette- en concertzanger kreeg. Hij zong in de operahuizen van Warschau, Ljubljana, Bratislava, Praag en Budapest tijdens een tournee met het Combattimento Consort Amsterdam in het kader van oude muziek. Naast zijn carrière in de opera is Alofs een veelgevraagde concertzanger, in een repertoire dat van barok tot hedendaagse muziek gaat. Ook is hij inmiddels een veelgevraagd zangpedagoog en zangcoach.

Zondag 9 juni - 10.30 uur

Sacrale dans


Zondag 23 juni - 10.30 uur

Klankhealingconcert door Inresonantie

Een uitnodiging voor een innerlijke reis, drijf mee op de golven van resonanties naar de klank van de stilte…

Terwijl je comfortabel ligt op een matrasje word je uitgenodigd om je aandacht naar binnen te keren. Langzaam zal de ruimte zich vullen met klanken en kan je ervaren hoe de frequenties op jou inspelen en hoe zij gaan mee resoneren met jouw unieke natuurlijke trilling.

Tijdens het concert begeven wij ons tussen de deelnemers en bespelen hierbij de diverse etnische instrumenten uit verschillende delen van de wereld. Zoals de didgeridoo uit Australië, klankschalen uit Tibet, een Chinese gong, sjamanen trommels, rainsticks, waterphone uit Hawaï, Halo en diverse andere instrumenten.

Maak je eigen unieke klankenreis en ervaar de ruimte en stilte in jezelf

N A J A A R 2019 - voorlopige planning

Voigt zal een voordracht houden die de volgende elementen bevat:

 • Het opmaken van de balans, de functie van het geweten en het achterlaten van illusies.
 • Over rijping en wijsheid.
 • Korte terugblik op de zomer.
 • Behandeling van de maanden september, oktober en november.

Zondag 15 september - 11.00 uur

Lezingencyclus Jaap Voigt

Derde lezing 'Herfst'

De herfst is de namiddag van het jaar en de schemerperiode van de dag, de periode van 42 tot 63 jaar in een mensenleven. Alles is tot volle wasdom gekomen en draagt vruchten die geoogst kunnen worden. Enerzijds is er de start van een naar binnen kering, een wijs worden, en anderzijds krijgen dingen hun uiteindelijke, soms kleurrijke, vorm in de wereld, vaak op een onverwachte manier.

Het is de tijd dat de balans wordt opgemaakt van het jaar, de stilte intreedt waarin de stem van het geweten weer gehoord kan worden en als laatste het afscheid nemen van illusies omdat die “het Leven” niet meer doorlaten. Het leven wordt weer “kaler”. Je kiel komt dieper te liggen.

Voigt zal een voordracht houden die de volgende elementen bevat:

 • De ervaringen van Rust - Stilte – Leegte
 • Meditatie en Muziek.
 • Korte terugblik op het najaar.
 • Wat te doen en wat te laten in de maanden januari, februari en maart
 • De periode van 25 december tot 6 januari

Zondag 10 november - 11.00 uur

Lezingencyclus Jaap Voigt

Vierde lezing 'Winter'

De winter is de nacht van het jaar, het is de leeftijdsfase van 63 tot 84 jaar. De zichtbare wereld is kaal, het is nat en koud en een naar binnen kering is noodzakelijk. Het is alsof we door de aarde en de afwezigheid van dingen met energie gevuld worden. Uiterlijk is er rust, innerlijk is en een onzichtbare groei, een energetische opbouw van ons organisme. Het gaat er nu om je open te stellen, ontvankelijk te worden, voor het onzichtbare Leven dat in het verborgene zijn werking blijft uitoefenen en een “imprint”, een blauwdruk, maakt voor het hele jaar. Dit gebeurt met name in de “Twaalf Heilige Nachten” tussen 25 december en 6 januari.

AANVULLENDE INFORMATIE LEZINGEN EN CONCERTEN:

Er is meestal een pauze met (gratis) koffie en/of thee. Dit wordt dit ter plekke met de artiest(en) besproken. Het kan ook zo zijn, dat na afloop van het optreden de pauze is.

Toegangsprijzen: Lezingen € 7,50, Concerten € 12,50

U kunt bij ons pinnen.

Leden en vrienden krijgen een korting. Zij betalen voor lezingen € 5,00 en concerten € 10,00.

Word daarom lid of vriend van De Engel !

Bij klankconcerten en overdenkingen is de toegang gratis, wel wordt er altijd een collecte gehouden.


N.B. Wilt u onze digitale Nieuwsbrief ontvangen: kijk op pagina Contact of meldt u aan via info@engel-huizen.nl.