Diner Pensant 'Vrijheid onder druk'

Ik bepaal zelf hoe ik mijn leven inricht.’ Deze woorden klinken vertrouwd, ze horen bij deze tijd. Toch klinken ze in 2017 minder vanzelfsprekend dan enkele decennia geleden. Hoe komt dat? In een Diner Pensant spreken we over de betekenis van het woord vrijheid, over nieuwe betekenissen van humanisme en vrijzinnigheid in een tijd van zinzoekers en vrijdenkers.

 


Diner Pensant op 1 oktober in Amsterdam

Een Diner Pensant is een bijzonder ritueel. Er wordt gezamenlijk nagedacht, de naam zegt het al. Denken is zoeken en experimenteren. Dat betekent dat vragen belangrijker zijn dan antwoorden: we stellen vragen en geven antwoord op die vragen met nieuwe vragen. De vragen worden steeds complexer, maar juist dat geeft inzicht.

 

We zullen meer Diner Pensants organiseren. Tijdens deze avonden proberen we oude woorden die hun vanzelfsprekendheid verliezen van nieuwe betekenissen te voorzien. Zoals het woord Vrijheid.

 

Met:

·  Janneke Stegeman, ‘theoloog van het jaar’

·  René ten Bos, ‘filosoof des vaderlands’

·  Enis Odaci, voorzitter Humanislam

·  Laurens ten Kate, bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme, Universiteit voor Humanistiek Utrecht

·  en u/ jullie

 

Aanmelden en kosten

·  Entree inclusief 3 gangen maaltijd 50 euro, studententarief 25 euro.

·  Opgeven bij ssvg@gmail.com onder vermelding van ‘Vrijheid onder druk 1 oktober 2017′. U ontvangt dan een email met rekening, toegangsbewijs, routebeschrijving en programma.Heeft uw vragen, dan kunt u contact opnemen met Wies Houweling: 06 24 25 61 60 of via  www.vrijzinnigen.nl/event/diner-pensant-vrijheid-onder-druk.

 

 


De Vrijzinnige zeven stellen zich graag aan u voor!
Om het vrijzinnige geluid meer en beter te laten horen in de media hebben wij het project de 'Vrijzinnige zeven' gestart. Zeven mensen die onder meer met elkaar in gesprek gaan en vlogs, columns en opiniestukken maken over tal van onderwerpen. Zij (met uitzondering van Rob Nepveu) stellen zich graag aan u voor met een kort filmpje. Wie zijn zij en wat inspireert hen?
•     Helene van Westerik (Voorganger Midden-Drenthe)
•       Klaas Douwes (Voorganger Regentessekerk Apeldoorn)
•       Wies Houweling (Algemeen Secretaris Vrijzinnigen Nederland)
•       Hetty Zock (Bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke gezondheid)
•       Laurens ten Kate (Bijzonder hoogleraar vrijzinnig religieus gedachtegoed en humanisme)
•       Johan de Wit (Voorganger Walkart gemeenschap Zeist)
•       Rob Nepveu (Godsdienstfenomenoloog en adviseur van afdeling Naarden)

U vindt de filmpjes hier: www.vrijzinnigen.nl/vrijzinnige-zeven


Sociale media
Volgt u ons al op sociale media? U kunt u ons vinden op Facebook en Twitter. Vrijwel elke dag plaatsen wij berichten die (in brede zin van het woord) te maken hebben met vrijzinnigheid. Het kan een quote zijn,  foto, aankondiging van een activiteit of bijvoorbeeld een nieuwsbericht. Zo blijft u op de hoogte en houden wij contact met onze achterban. Het mes snijdt immers aan twee kanten.

Digitale nieuwsbrief
Elke maand versturen wij onze digitale nieuwsbrief met het laatste nieuws aan onze abonnees. We hebben gemerkt dat maar een klein deel van onze leden de nieuwsbrief ontvangt en daar willen we natuurlijk verandering in brengen! Ga naar onze website www.vrijzinnigen.nl en abonneer u. Eens per maand ontvangt u hem dan per mail.